„Priđi k nama Ante sveti i naš vapaj k Tebi leti!“

      Nakon pripreme kroz trinaest utoraka i devetnicom u subotu, 13. lipnja 2015. Vinjančani su  proslavili svoj blagdan, blagdan sveca svega svijeta – Sveti Ante.

    Već u ranim jutarnjim satima kolone hodočasnika iz cijele Imotske krajne i Hercegovine pristizale su u vinjansko svetište. Crkva je bila prepuna već od 4 sata kada je i otvorena. Mnoštvo hodočasnika, mladih i onih manje mladih, neprekidno se izmjenjivalo obilazeći oko kipa Sveca upućujući Mu u tišini svoje zahvale i vapaje. 

     

      Prva sveta misa služena je u 5 sati u Vrtu svetog Ante, kao i predhodnih godina predvodio ju je fra Zoran Kutleša, župni vikar u Imotskom.  Mješoviti zbor Župe Vinjani pod vodstvom s. Terezine je predvodio pjevanje. Ova sveta misa je bila najposjećenija, a posebno veseli što se na njoj okupi mnoštvo mladih koji su svom zaštitniku uglavnom došli pješice. Nakon ove mise služene su svete mise u 6, 7, 8 i 9 sati u crkvi.

       Centralno misno slavlje započelo je procesijom u 10:30 sati a predvodio je fra Petar Lubina, urednik lista ''Marija'' uz koncelebraciju fra Kristiana Stipanovića, imotskog gvardijana, dekana i župnika te fra Denisa Šimunovića, vinjanskog župnika. I na ovoj svetoj misi pjevanje je predvodio župni zbor.

      Svetu misu i procesiju u 18:30 sati predvodio je Jakov Udovičić. Ova sveta misa se često naziva „dječja misa“, nakon nje je blagoslov djece, trudnica i ljiljana, a na njoj je Dječji zbor Župe Vinjani predvodio pjevanje. Lijepo je bilo čuti kako vinjanskom visoravni odlijegaju dječji glasovi i vriska mnoštva okupljene djece.

 

FOTOGALERIJA