U ponedjeljak 13. lipnja 2016. u Župi Vinjani je proslavljen blagdan sv. Ante.

      Unatoč kišnom vremenu već u ranim jutarnjim satima kolone hodočasnika iz cijele Imotske krajine i Hercegovine pristizale su u vinjansko svetište. Crkva je bila otvorena od 4 sata kad je već bila prepuna. Mnoštvo hodočasnika, mladih i onih manje mladih, neprekidno se izmjenjivalo obilazeći oko kipa Sveca upućujući Mu u tišini svoje prošnje i zahvale.     

      Fra Zoran Kutleša, župni vikar u Imotskom i ove godine je predvodio prvu svetu misu u 5 sati koje je služena u Vrtu svetog Ante.

Mješoviti zbor Župe Vinjani pod vodstvom s. Terezine je predvodio pjevanje. Nakon ove mise služene su svete mise u 6, 7, 8 i 9 sati u crkvi.

       Središnje misno slavlje s procesijom u 10:30 predvodio je fra Ante Udovičić, vikar Provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu uz koncelebraciju fra Kristiana Stipanovića, imotskog gvardijana, dekana i župnika i fra Ante Kukavice. I na ovoj svetoj misi pjevanje je predvodio župni zbor. Fra Ante je u svojoj homiliji vjernike potaknuo da budu poput oaze u pustinji kojoj pijesak i prašina ne mogu ništa jer ima vodu u svom srcu. Budimo svi mi oaze  u ovoj pustinji čovječanstva, ne dajmo da nas u našoj vjeri poljulja ova prašina oko nas -  nosimo Boga u svom srcu. Ne brinimo u kakvom se automobilu vozimo, Bog nas to neće pitati – pitat će nas koliko smo ljudi u njemu prevezli; nije bitno koliku i kakvu kuću imamo, Bog nas to neće pitati – pitat će nas kako i koliko braće i sestara smo u nju primili; ne brinimo koliko novca imamo – već jesmo li s tim što imamo ikoga pomogli;…  Sveti Ante je pravi uzor, a njegov zagovor neka nas prati na tom putu.

      Svetu misu i procesiju u 18:30 predvodio je fra Lazar Perica, župni vikar u Imotskom. Ova sveta misa se često naziva „dječja misa“ jer je nakon nje je i blagoslov djece, trudnica i ljiljana. Dječji zbor Župe Vinjani je i predvodio pjevanje. Zbog kiše i grmljavine ove godine je ova sveta misa služena u crkvi koja je bila pretijesna za mnoštvo djece i roditelja koji su se okupili oko sv. Ante kako bi mu u naručje preporučili i svoje dijete.

 

FOTOGALERIJA